E+ blog

SEŠ Ljubljana - ROŠKA

Kako pripraviti slastno paello Valencijana?

Avtor:
4 oktobra, 2019

Paella je tradicionalna valencijska jed, ki se jè vsako nedeljo. Poleg paelle Valencijana Španci radi pripravijo tudi morsko paello ali morsko paello s testeninami, ki ji pravijo fideua. Tradicionalno jo kuhajo ob nedeljah, se družijo in ob tem zabavajo. Paella je postala valencijska nedeljska stalnica. Ana in Asja sta uživali v pripravi te slastne jedi, zato sta zapisali valencijski recept, ki ga lahko pripravimo tudi doma.

Recept za paello za 4 osebe

Sestavine:

– 400 g riža
– 500 g piščančjega  mesa
– 400 g zajčjega mesa
– 125 g limskega fižola
– 200 g stročjega fižola
– 1 zrel paradižnik
– 1 žlička mlete paprike
– 140 ml ekstra deviškega oljčnega olja
– žafran (po izbiri)
– vejica rožmarina
– sol
– voda

Postopek:

Na odprti ogenj postavimo večjo, ne preveč globoko, posodo, v katero nalijemo ekstra deviško oljčno olje in na njem popečemo na večje kose narezanega piščančjega in zajčjega mesa. Meso pečemo na eni strani 10 minutah in ga obrnemo (pomembno: meso obrnemo samo enkrat). Mesu dodamo narezan stročji fižol in ga premešamo z mesom. Po 10 minutah dodamo papriko v prahu, nariban paradižnik in limski fižol. Dobro premešamo in zalijemo z večjo količino vode, solimo po okusu ter kuhamo 30–45 minut na majhnem ognju.

Nato dodamo riž, žafran, dobro pomešamo in dodamo še malo ekstra deviškega oljčnega olja ter kuhamo: 5 minut na močnem ognju, naslednjih 5 minut na srednjem ognju ter zadnjih 5–8 minut na majhnem ognju in na vrh položimo vejico rožmarina. Paello odstranimo z ognja in pustimo stati še 5 minut. Med kuhanjem riža nič ne mešamo.

Pomembno: več ljudi sodeluje pri pripravi, boljša je paella 🙂

OZNAKE
SORODNI PRISPEVKI