La cultura española
Španska kultura je znana po svoji bogati in raznoliki dediščini, ki se odraža v okusni hrani, delovnem tempu, kulturnih znamenitostih ter navadah ljudi.
Španska hrana je bogata in okusna. Ena izmed najbolj prepoznavnih jedi je paella, ki je tradicionalna španska jed, pripravljena s sočnim rižem, morskimi sadeži, piščancem ter začimbami, kot je žafran, ki ji daje značilen okus. Poleg paelle so je zelo priljubljen tudi tapas. Tapas so majhne porcije različnih jedi, ki jih ljudje delijo med seboj, kar ustvarja družabno vzdušje ob obroku. Med najljubše sladice Špancev pa sodijo churros, hrustljave ocvrte palčke, ki jih pogosto postrežejo s čokoladno omako za pomakanje. Nama je bila najbolj všeč la tortilla española, znana tudi kot tortilla de patatas. To je klasična španska jed pripravljena s krompirjem, čebulo, jajci in oljčnim oljem.
Delovni tempo v Španiji je znan po svoji sproščeni naravi in počasnejšem tempu v primerjavi s Slovenijo. Španci imajo običajno dolge odmore za kosilo, ki lahko trajajo tudi več ur. Imajo siesto, ki je popoldanski počitek. Običajno začnejo delovni dan kasneje, kot v Sloveniji. Opazili sva, da veliko poslujejo preko aplikacije Whatsapp in ne uporabljajo mail za vse, za razliko od nas v Sloveniji. Preko Whatsapp-a dosežejo bolj odprt in sproščen odnos.
Španci so zelo komunikativni in odprti. Pri pozdravih se poljubijo na lice, kar nama je bilo nenavadno glede na to, da se prvič srečamo. Vsi so zelo družabni in sproščeni. Radi preživljajo čas s prijatelji in družino v barih in na plaži. Ob vožnji z avtom običajno naglas predvajajo špansko muziko, ki nama je bila zelo všeč. Opazili sva, da vsi poslušajo Quevedo-ta, ki je španski pevec in tekstopisec, ki živi v Las Palmasu, kjer smo bili mi.
Španija je znana po snežnem vrhu Pico de nieves, kjer smo si ogledali čudovit sončni zahod. Nanaša se na gorske pokrajine, sploh Pireneji in Sierra Nevadi, kjer vrhovi oblikujejo dramatično in slikovito pokrajino. Tam smo poskusili Ron miel, ki izvira iz Kanarskih otokov. Za barvo pa je značilno, da prehaja od starega zlata do intenzivnega mahagonija. Španska kultura, ljudje in kulinarika so naju navdušili in nama dali neprecenljive izkušnje in nepozabne spomine.
Anđela in Hana