E+ blog

SEŠ Ljubljana - ROŠKA

Kulturno popotovanje Gaje in Maše na mobilnosti Erasmus+

Avtor:
11 januarja, 2019

BRAGA Z OKOLICO, 28. in 29. 10. 2018

Braga je mesto, v katerem smo v času naše mobilnosti prebivali in opravljali delovno prakso, zato smo večino časa preživeli ravno v tem mestu. Je četrto največje mesto na Portugalskem. Ob prihodu v hotel smo imeli nekaj prostega časa, zato smo šli na kratek ogled Brage. Kot prvo znamenitost smo si ogledali vrata, ki so bila včasih glavna vrata zaprtega dela mesta. Ta vrata so glavni vhod v središče mesta. Nato smo šli še naprej po mestu do cerkve, ki je asimetrična in se imenuje Se katedrala. Na koncu smo si ogledali še vodnjak, okoli katerega je knjižnica. Po končanem ogledu Brage smo odšli še do središča mesta, kjer smo si privoščili njihovo kavo, ki stane le 90 centov, zraven pa smo se posladkali še s čokoladnim rogljičem.

Z ogledovanjem Brage in okolice smo nadaljevali naslednji dan. Odpeljali smo se do bazlike Santuario do Sameiro, od koder je čudovit panoramski razgled na celo mesto. Svetišče je drugo največje marijansko posvetno svetišče na Portugalskem, takoj za svetiščem Fatima. Nato smo se odpravili do parka Jardim Santuario do Sameiro, kjer smo si ogledali okolico. Tam smo imeli tudi nekaj prostega časa, ki smo ga namenili predvsem fotografiranju. Park je povezan s cerkvijo Bom Jesus do Monte, ki je zgrajena iz veliko stopnic in prelepih kipov, zato je vizualno prava paša za oči. 

VIANA DO CASTELO, 1. 11. 2018

Ob 10.00 smo se zbrali pri sosednjemu hotelu, od koder smo se z avtobusom odpeljali do Viane do Castelo, ki je od Brage oddaljena približno 1 uro. Pripeljali smo se do cerkve Santuario de Santa Luzia. Imeli smo nekaj prostega časa in, če smo želeli, smo se lahko povzpeli z dvigalom v 5. nadstropje, od tam pa smo se po strmih in zelo ozkih stopnicah povzpeli na vrh. Od tu smo imeli prelep razgled na celotno mesto in njihovo obalo ter morje. Nato smo odšli na kosilo v nakupovalni center in tudi malo po nakupih. Po koncu prostega časa smo se odpravili peš do morja – pomola, kjer smo videli njihovo luko in ladjo, ki pomagajo tistim, ki imajo nesreče na morju – ribičem. Za konec pa smo se z avtobusom odpeljali še do peščene plaže. Tam smo imeli še malo prostega časa, zato smo si ogledali okolico in plažo, ki je bila čudovita.

PORTO, 3. 11. 2018

Porto je drugo največje mesto Portugalske. Leži na severu države ob izlivu reke Douro v Atlantski ocean. Porto je znan tudi po tem, da so po tej reki prevažali sode vina Portovca. Zjutraj okoli  9.10 smo se zbrali pred hotelom in se z vlakom odpravili v Porto. Ko smo prišli na železniško postajo São Bento, smo si ogledali stene vhodne hale, ki je znana po različnih prizorih, naslikanih na keramične ploščice. Nato smo si ogledali znamenitosti Porta, odšli smo do točke, s katere se vidi celotno mesto Vila Nova de Gaia. Odpravili smo se čez železni most in uživali v razgledu. Ob reki smo imeli kosilo, po kosilu pa smo odšli na izlet z ladjico. Po končani plovbi smo se odpravili na pokušino dveh znamenitih vin v Portu. Ko smo končali s pokušanjem vin, smo se po stopnicah, ki jih je bilo ogromno, odpravili proti železniški postaji. V Brago smo se vrnili okoli 19. ure.

LIZBONA, 10. 11. 2018

Že zjutraj ob petih nas je pred hotelom pričakal avtobus in odpravili smo se na dolgo pot proti Lizboni. Na poti do Lizbone smo imeli dva postanka. Ko smo prišli v Lizbono, nam vreme zjutraj ni bilo ravno naklonjeno, saj je pršilo, zato je bila prva stvar pokušina njihove značilne sladice ob kavi – Pasteis de Nata. Sladica je narejena iz listnatega testa, notri pa ima vanilijevo kremo. Nato smo se odpravili v Jerónimos Monastery ali Mosteiro dos Jerónimos. Samostan je eden najpomembnejših primerov portugalskega poznogotskega manuelinskega sloga arhitekture v Lizboni. Tam smo imeli nekaj minut prostega časa, da smo si lahko ogledali njegovo notranjost, ki je bila zelo lepa. Po končanem ogledu smo se peš odpravili do Padrão dos Descobrimentos – spomenik odkritij. To je spomenik na severnem bregu reke Tagus v civilni župniji Santa Maria de Belém v Lizboni. Stoji ob reki, od koder so ladje odplule na raziskovanje in trgovanje z Indijo in Orientom. Spomenik obeležuje portugalska raziskovanja v 15. in 16. stoletju. Zraven pa stoji tudi Torre de Belém in Monumento aos Combatentes do Ultramar. Po ogledu znamenitosti smo se z avtobusom odpeljali na kosilo v nakupovalni center, nato pa smo imeli še nekaj prostega časa. Zelo je bilo zanimivo, da je velik nakupovalni center skrit v stavbi sredi mesta. V mestu je bilo tudi ogromno ljudi, ki so prosili za denar. Za konec pa smo si ogledali še znano romarsko središče Fátima. Najbolj znana je cerkev Nossa Senhora do Rosário de Fátima, za nas pa je bila zanimivejša cerkev Basílica da Santíssima Trindade, saj je v njej mozaik, ki ga je izdelal pater Ivan Rupnik. Tam smo imeli tudi nekaj prostega časa za oglede, prižgali smo sveče in si nekaj zaželeli. Po ogledu smo imeli še večerjo in nato odhod domov. V hotel smo se vrnili okoli 11. ure zvečer.

OZNAKE
SORODNI PRISPEVKI
Zadnjič skupaj

31 maja, 2023

Reši križanko

10 novembra, 2022

Tapas night in Seville

10 novembra, 2022