E+ blog

SEŠ Ljubljana - ROŠKA

Raziskovanje Albufere in okušanje paelle

Avtor:
11 maja, 2021

V soboto, 8. 5. 2021, smo se dijaki, ki smo se udeležili mednarodne izmenjave v okviru projekta Erasmus +, odpravili na ogled naravnega rezervata Albufera. Albufera je sladkovodna laguna in izliv v zalivu Valencie. Pot do našega cilja, kamor smo se pripeljali z avtobusom, je trajala  približno eno uro. Tam nas je pričakal vodič, ki nam je pojasnil potek ogleda. Na zemljevidu nam je pokazal pot s čolnom, po kateri smo kasneje prišli do mesta, in značilnosti Albufere. Nato smo se vkrcali na čoln in odpluli. Vodič nam je med potjo povedal in pokazal način merjenja vodne gladine. S seboj je imel nekaj metrov dolgo palico, ki jo je potonil v vodo do tal, in z nje razbral, da je gladina vode od 2 do 3 metre. Med potjo smo pluli mimo riževih polj ter videli veliko štorkelj in rib, ki so skakale iz vode.

Ko se je naša pot s čolnom bližala koncu, smo se odpravili na kilometer dolgo pot do plaže. Vodič nas je opozoril na kače in nam pokazal nekaj zanimivih rastlin. Pot do plaže je bila zanimiva in na trenutke zelo blatna, saj je bila polovica poti močvirnata. Kasneje  smo zagledali čudovito peščeno plažo in ogromno sipin. Ker so bile temperature zelo ugodne, so se nekateri odločili, da svoje noge namočijo v morje, drugi pa smo nabirali prekrasne školjke za spomin. Tam smo se malo družili in se po fotografiranju vrnili.

Tokrat smo se odločili za pot ob cesti, saj je bila prejšnja preveč blatna. Ko smo prišli nazaj do začetne točke, smo se ustavili še v gostilni. Posedli smo se vsak za svojo mizo in naročili predjed. Jedli smo posušene kruhke, ki smo jih namakali v namaz ali pa v nariban paradižnik v olju. Postregli so nam tudi solato s paradižnikom in čebulo, na kateri je bilo nekaj različnih vrst salam in sir. Za glavno jed so nam ponudili njihovo najbolj znano špansko jed, in sicer paello. Naša je bila servirana s piščancem in je bila okusna. Za sladico so nas pogostili s španskim sladoledom, prelitim s čokolado, ki je bil odličen. Tako kot kosilo se je bližal proti koncu tudi naš izlet. Ko smo vse pojedli, smo se poslovili in počasi odšli domov.

Ajda in Tina

 

OZNAKE
SORODNI PRISPEVKI