E+ blog

SEPŠ Koper

Erja in Anastasija o mobilnosti Erasmus+ na Portugalskem

Avtor:
7 junija, 2019

V nedeljo, 28. 4. 2019, smo se v zgodnjih jutranjih urah odpravili na pot v Brago, ki se nahaja na Portugalski. Na glavni avtobusni postaji sta nas ob 3:30 čakala kombija GoOpti, ki sta nas varno pripeljala do letališča Milan Bergamo, od koder smo poleteli do Porta na Portugalsko. Prispeli smo okoli 12:30. Na letališču smo poiskali našo prtljago in se z mentorjem odpravili proti izhodu z letališča, kjer sta nas čakala prevoznika. Do hotela smo vozili približno eno uro, nato smo imeli kosilo. Sledil je ogled mesta Braga, ki je tretje največje mesto na Portugalskem. Po napornem dnevu smo dan zaključili z večerjo v hotelu.

V ponedeljek, 29. 4. 2019, smo po zajtrku z vodičem odšli na ogled turističnih znamenitosti mesta Braga. Avtobus nas je popeljal na ogled Bom Jesus do Monte in Santuário do Sameiro. Najprej smo si ogledali tamkajšne zelo lepe in ohranjene cerkve, ki jih je na Portugalskem res veliko. Ogledali smo si še Garden of Santa Barbara, Braga Cathedral, Raio Palace, Arco da Porta Nova. Mesto nam je bilo zelo všeč, ker ima bogato zgodovino. Naredili smo tudi nekaj fotografij.

V torek, 30. 4. 2019, sva spoznali našo mentorico s Portugalske. Nekatere izmed deklet so opravljale prakso blizu hotela in odšle peš, ostale so se vozile s kombijema. Erja in jaz sva imele srečo, ker sva delali zelo blizu hotela. Mentorice so bile zelo prijetne in so nas veliko tudi naučile.

V sredo, 1. 5. 2019, smo se na sončen dan z vlakom odpravili v Porto, kar je bila zanimiva izkušnja. Vozili smo se eno uro in prispeli na železniško postajo São Bento. Večini je bil Porto najlepše mesto. Vodič nam je pokazal veliko zgodovinskih znamenitosti, kot so na primer Vitória, Vila Nova de Gaia-Santa Marinha, São Nicolau. Poskusili smo specialiteto Pastéis de Bacalhau, ki je bila zelo okusna. Nekaj prostega časa smo izkoristili za fotografiranje ter nakupovanje spominčkov za najbližje. V hotel smo se vrnili v večernih urah, kjer nas je čakala večerja.

V četrtek, 2. 5. 2019, je bil naš prvi delovni dan. Z Anastasijo sva z delom pričeli ob desetih zjutraj. Naša mentorica je bila zelo prijazna. Vzela si je čas in nam predstavila delo v domačem računovodskem podjetju. Sporazumevali smo se v angleškem jeziku. Ob 12.00 uri sva imeli kosilo v restavraciji. Hrana je bila odlična in natakarji so bili zelo prijazni. Po kosilu in končanem delavnem dnevu sva se z Anastasijo vrnili v hotel. Na praksi sva opravljali lažja dela, kot so razporejanje računov, zlaganje v fascikle, vnos v računalnik, urejanje papirjev.

V soboto, 4. 5. 2019, smo po dveh dneh napornega dela zasluženo odšli na novo ekskurzijo. V zgodnjih jutranjih urah smo se odpravili na dolgo pot v Lizbono. Videli smo čudovito mesto in veliko smo se tudi naučili. Vodič nam je lepo predstavil lepo mesto. Ogledali smo si Santa Maria de Belém, Jardim da Torre de Belém, Santa Justa, za bolj podroben ogled pa bi potrebovali kar nekaj dni. Po končanem kosilu smo imeli nekaj prostega časa, kar smo izkoristili za nakupe. Odpeljali smo se do hotela z vmesnim postankom v romarskem središču Fatima, kjer smo si ogledali znamenito cerkev ter si privoščili večerjo.

V nedeljo, dne 5. 5. 2019, ker ekskurzij nikoli ni preveč, smo se odpravili na še eno. Tokrat smo obiskali mesto ob Atlantskem oceanu, Viana do Castelo. Ogledali smo si cerkev Santa Maria Maior, ki je imela zelo lep pogled na Atlantski ocean. Po kosilu smo se odpeljali na plažo, kjer je večina skočila v mrzlo vodo. Vreme je sicer bilo zelo lepo, ampak ne dovolj toplo za kopanje. Naredili smo tudi nekaj čudovitih fotografij in predvsem uživali.

V soboto, 11. 5. 2019, je po nekaj dneh napornega dela, menjave profesorjev in spoznavanjem drugih deklet prišel dan za novo ekskurzijo. Braga nam je bila že domača in hitro smo se znašle. Imele smo veliko srečo, ker smo imele možnost obiskati tudi Španijo. Z avtobusom smo se odpravili v bližnje mesto Vigo. Večino časa smo preživele ob plaži.

V petek, 17. 5. 2019, smo z delom zaključili predčasno in se počasi začeli pripravljati na odhod v domovino. Dan pred odhodom nam je ekipa Erasmus pripravila dobro večerjo. Spoznali smo veliko ljudi iz različnih držav, ki jih v vsakdanjem življenju ne bi mogli spoznati. Vsaki skupini so pripravili torto s poslikavo zastave svoje države.

V torek, 18. 5. 2019, smo zgodaj zjutraj imeli avtobus, ki nas je peljal do letališča v Portu. Polet je bil miren in lep. V Bergamo smo prispeli okoli desetih zjutraj, kjer sta nas čakala kombija. V Koper smo varno prispeli ob treh popoldan. Bila je zelo lepa izkušnja. Naučili smo se tudi nekaj portugalskih besed.

OZNAKE
SORODNI PRISPEVKI