E+ blog

SETS Nova Gorica

IZKUŠNJA Z NEPRIČAKOVANIM ZAČETKOM

Avtor:
10 novembra, 2021

Sva Zala Plesničar in Nika Špacapan, dijakinji 3. letnika Srednje ekonomske in trgovske šole v Novi Gorici, smer ekonomski tehnik. Konec 2. letnika sva bili izbrani za opravljanje delovne prakse v tujini, in sicer v Malagi, ki je v Španiji. Nista nama bili dodeljeni isti delovni mesti, saj je Zala delala v podjetju Euromind, medtem ko je Nika pridobivala izkušnje v ustanovi Centro de Educacion Infantil Ciudad de Popayan.

Štiri dni pred odhodom na prakso je Zala izvedela, da je okužena z novim koronavirusom. Najprej je bil to za naju šok, saj nisva pričakovali tega ravno pred odhodom v Španijo. Zala je hitro kontaktirala svojo razredničarko, ki je obvestila organizatorje iz Ljubljane o situaciji. Zala je predlagala, da bi najprej opravljala prakso na daljavo. Kasneje, ko bi potekala menjava profesoric oz. spremljevalk, bi odšla z njimi v Španijo. Razredničarka se je pozanimala, ali je to mogoče, saj si je Zala zelo želela oditi v Španijo. Na srečo je bilo izvedljivo.

Na dan prihoda je bilo Niki zelo neprijetno v sobi, saj je bila sama, ampak se je prilagodila situaciji, zato je samota ni več motila, prav tako ji ni bilo dolgčas. Prvi dan delovne prakse v Španiji so vsi dijaki podpisali pogodbo o delu, Zala pa je takrat že začela s svojimi zadolžitvami. Ker se je njena mobilnost začela virtualno, je delovne naloge opravljala kar doma preko računalnika – na daljavo.

Prve dni v Španiji so dijaki pridno opravljali delovno prakso ter si ogledovali in spoznavali mesto Malaga. V prostem času so obiskovali muzeje in spoznavali kulinariko ter in si ogledovali znamenitosti. Medtem ko so drugi opravljali prakso v Španiji, je Zala opravila podobne naloge kot njeni sodelavci. Njene naloge so bile usmerjene v delo s spletnimi vsebinami in pripravo gradiv za bodoče Erasmovce. Prevedla je katalog iz poljščine v angleščino in napisala predstavitev PowerPoint o španskih mestih. Čeprav je prakso opravljala od doma, ni imela nič manj zaposlitve kot tisti v Malagi, prav tako ji je časovno zavzelo toliko, kot bi bila v podjetju.

Čas na daljavo je hitro minil in tudi Zala se je v drugi polovici delovne prakse pridružila skupini.

Veseli in hvaležni sva, da bova vsaj del izkušnje preživeli skupaj.

Nika in Zala

OZNAKE
SORODNI PRISPEVKI