E+ blog

SETS Nova Gorica

Aleks, Patrik, Amar in Ivan o izkušnji Erasmus+

Avtor:
10 januarja, 2019

Aleks

Delovna praksa v Valencii mi bo vedno ostala v lepem spominu. Opisal bi jo kot pozitivno izkušnjo, ki mi je prinesla veliko novega znanja. Pri tem ne mislim samo izboljšanja komuniciranja v tujih jezikih, temveč  predvsem to, kar ti povedo ljudje, ki tam živijo, tako o sebi kot o stvareh, ki jih zanimajo in se z njimi ukvarjajo. Valencia je mesto s pestro izbiro destinacij za preživljanje prostega časa in druženja. Ljudje govorijo predvsem špansko, zlasti starejši. Čeprav se v šoli kot drugi tuji jezik učim italijanščino, s tem nisem imel večjih težav in sem se z lahkoto pogovarjal osnovne stvari tudi v španščini. Delo, ki sem ga opravljal ni bilo pretežko, tudi sodelavci so bili prijazni in sproščeni. V kolikor bi imel možnost to izkušnjo ponoviti, bi to takoj sprejel. Priporočam jo prav vsem, saj se boste potem lahko tudi sami prepričali o tem, kar sem napisal.

Patrik

Trije tedni bivanja in opravljanja delovne prakse v Valencii mi bodo zagotovo ostali v spominu za celo življenje. Namreč, nima vsak take sreče, da doživi tako nepozabno izkušnjo. Zame je bilo prvič, da sem za tako dolgo obdobje odšel sam v tujo državo. A sem videl, da če imaš s seboj pravo družbo, je vse to precej lažje. Delovno prakso sem opravljal tri tedne v manjši knjigarni, kjer sem pridobil veliko znanj, ki so še kako potrebna za moje bodoče življenje. Na delovnem mestu so bili z mano izjemno prijazni in mi vedno pomagali, če česa nisem najbolj obvladal.

Tudi družina gostiteljica, pri kateri sva s sošolcem bivala, je bila zelo prijazna in se trudila, da nama čim bolj približa Valencio in vse njene značilnosti. Zelo sem užival tudi na kulturnih obiskih in ogledih, še posebej, ko smo skupaj z domačini ustvarjali njihovo lokalno jed, paello. Pohvalil bi tudi organizacijo gostiteljico Esmovio, ki nas je spremljala med delovno prakso. V Valencii sem se spoznal s špansko kulturo in se naučil kar nekaj novih španskih besed, tako da prakso v tujini priporočam vsem dijakom srednjih šol naj izkusijo to priložnost in se prijavijo na opravljanje delovne prakse v tujini.

Amar

V Valencii sem preživel tri čudovite tedne, v katerih sem imel priložnost spoznati špansko kulturo in običaje ter mesto samo, prav tako pa sem pridobil tudi delovne izkušnje za katere sem prepričan, da mi bodo v prihodnosti prišle zelo prav.

Delovno prakso sem opravljal v šoli španščine Escuela el Tandem, kjer sem opravljal administrativno delo. V podjetju je bilo veliko mladih, zato je bilo vzdušje vedno dobro in zabave nikoli ni manjkalo. V veliko pomoč mi je bil tudi moj mentor Victor, ki mi je z veseljem priskočil na pomoč, ko sem karkoli potreboval.

V prostem času smo si skupaj s sošolci ogledali Oceanogafic, največji evropski akvarij, kjer smo spoznali in videli vse živali, ki se skrivajo na dnu velikih morij in oceanov. Bilo je res čudovito.

S sošolci smo vsak dan odkrivali in raziskovali tudi mesto, saj smo vsako minuto prostega časa izkoristili, da si ogledamo kaj novega. V programu mobilnosti smo imeli tudi kulturne dejavnosti, kot so ogled živalskega vrta Bioparc in okušanje značilne paelle ter napitka horchata. Paello smo pripravili sami skupaj z dijaki iz Slovenj Gradca in bila je presenetljivo zelo okusna.

Pred odhodom v Valencio sem bil zaskrbljen glede družine pri kateri bom med mobilnostjo bival, a se je na koncu izkazalo, da se mi je nasmehnila sreča, saj sem bil nastanjen pri najboljši družini, ob tem pa imel tudi najboljšo lokacijo v centru mesta. Vesel sem bil, da sem se z družino lahko sporazumeval v angleščini. Poleg naju s sošolcem so bili pri družini nastanjeni še študenti iz drugih držav, s katerimi smo se ob večerjah družili, pogovarjali in se zabavali.

Zelo sem vesel, da sem doživel to nepozabno izkušnjo in upam, da bom imel še kdaj možnost oditi na mobilnost, ker je to res nekaj čudovitega.

Ivan

V Valencii sem preživel tri izredno zanimive in poučne tedne, naučil sem se ogromno in pridobil številne nove lastnosti, ki mi bojo prišle prav v vseh pogledih. Praksa v Španiji je bila res nekaj nepozabnega!

Veliko zaslugo pri vsem je imela naša organizacija gostiteljica Esmovia, kjer smo dobili vse potrebne informacije glede dela in odgovore na vsa vprašanja, ki smo jih imeli. Prav tako so nam razkazali mesto in ruralne dele občine.

Odlično sem se razumel tudi z družino pri kateri sem bival. Poskrbeli so, da mi je bilo »doma« udobno in prijetno. Dobro sem se razumel z lastnico, poleg nje pa sem spoznal še goste iz ZDA, Nemčije in Ekvadorja, s katerimi smo hitro postali prijatelji.

Enako dobro sprejet sem bil tudi s strani zaposlenih na delovnem mestu. Bili so zelo tolerantni, prijetni in vedno pripravljeni pomagati ter me hitro sprejeli, ne glede na to, da sem z njimi delal zgolj 3 tedne.

Velik vtis pa je name naredilo tudi mesto, ki je zelo raznoliko, urejeno in polno kulture – zelo ustrezno za delovno prakso. Najboljša stvar mesta pa so bili zame domačini in njihove zgodbe.

OZNAKE
SORODNI PRISPEVKI